Psiastka indycze

Moje łasuchy zainspirowały mnie do kuchennych eksperymentów. Tak powstał szybki i psiesmaczny przepis na zdrowe ciastka dla psa 🙂 Psiastka można modyfikować ze względu na upodobania lub nietolerancje pokarmowe Waszego psiaka.

Ciastka dla psa – przepis

Do wykonania 1,5 blachy psiastek (porcja spokojnie wystarczy dla 3, 4 piesków biorąc pod uwagę, że należy je zjeść w 3 – 5 dnia max) użyłam:

  • serca indycze – 340g
  • wątróbka indycza – 340g
  • jaja – 3 sztuki
  • mięta – ok. 3 łodygi z liśćmi
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • mąka orkiszowa razowa – 3 szklanki

Proporcje możecie modyfikować i przygotować psiastka np. z 1/2 proporcji podanych składników. Jeżeli zrobicie za dużo i Wasz psiak nie zdoła ich przejeść, możecie zamrozić ciasteczka 🙂

Jak zrobić ciastka dla psa z wątróbką?

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C z funkcją góra dół. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy serca i blendujemy na gładką masę, dodajemy wątróbkę i robimy dokładnie to samo, do połączenia mięs. Następnie siekamy miętę i wrzucamy ją do powstałej masy. Dodajemy oliwę i jaja – blendujemy. Na koniec małymi porcjami mąka – nie dajemy od razu 3 pełnych szklanek, może się okazać, że nasza konsystencja potrzebuje mniej. (U mnie poszły jednak 3 całe). Wszystko mieszałam a raczej blendowałam, nawet całą masę z mąką. Tak przygotowaną masę wykładamy na papier do pieczenia na wysokość ok 1/1.5 cm nie więcej. Trzymamy w piekarniku do efektu suchego patyczka – u mnie pieczenie zajęło 20 min. Ostudzony „placek” tniemy radełkiem do pizzy lub ostrym nożem na małe ciasteczka dla psa w zależności od jego rozmiarów 🙂 Moje bulwy dostały psiastka pocięte na ok. 1,5 cm x 2 cm.

masa na psie ciasteczka

*Psy nie trawią mąki pszennej, dlatego do psich wypieków można używać np. mąki orkiszowej, ryżowej albo owsianej

*Do mojego wypieku użyłam jaj z chowu ekologicznego. 

ciasteczka dla psa

Kochani dajcie znać, czy jesteście zainteresowani innymi przepisami dla Waszych psiaków. Dodam, że ich ogromną zaletą jest nie tylko łatwe i szybkie przygotowanie, ale co najważniejsze – brak substancji konserwujących oraz niska cena. U mnie 1,5 blachy powyższych psiastek wyniosło mnie ok 15 zł.

Mięsne psiastka przechowujcie w szczelnym pojemniczku w lodówce. Zadbajcie o to, żeby leżały max kilka dni, choć patrząc po moich bestiach i ich psich znajomych – nie poleżą zbyt długo 🙂

4 thoughts on “Psiastka indycze

      1. nie napisalyśmy, bo w sumie szybko poszło, Lola razem z nową koleżanką Goldie, zjadły wszystko w 3 dni 😀 o ile Lola zje wszystko co dostanie i czeka na więcej, o tyle golden Goldie jest bardzo wybredna (bardzo bardzo), ale przy psiastkach nie było o czym mówić, zjadały aż się uszy trzęsły! Dziękuje za przepis, fajna alternatywa dla wszystkich smaczków. Super!!!

        1. Mega miło słyszeć, że nawet niejadek się zajadał ♥️ 🙂 Wspaniale, że Loli smakowało ♥️ niedługo więcej smacznych nowości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.